12
sekunder sedan
Johan
skrev under
v

De største forurenere skal stilles til ansvar for klimakrisen

9234
/
15000
underskrifter
Sender din underskrift ...
Noget gik galt under indsendelse af formularen. Dette kan skyldes, at tjenesten i øjeblikket er overbelastet. Prøv igen om lidt.
9234
/
15000
underskrifter
Tilføj mit navn
Photo: Oxfam
Main image

Når de fossile virksomheder og de ultrarige forurener mest, bør de også bidrage til en bæredygtig verden.

Skriv under, og kræv, at statsminister Mette Frederiksen forlanger, at fossile virksomheder og de ultrarige bidrager markant mere til et bæredygtigt Danmark og en bæredygtig verden.

Det er verdens rigeste lande, største virksomheder og rigeste individer, der forurener mest i verden.

Derfor bør de også stå til ansvar for konsekvenserne.

Tiden er ved at løbe ud. Vi må handle nu.

Det handler om at sikre en bedre fremtid for os alle. Få dit navn på brevet i dag.

Vores brev til den danske statsminister

Kære statsminister Mette Frederiksen

Mens de største forurenere bliver rigere, lider utallige mennesker under konsekvenserne af klimakrisen. Det er vigtigt at holde dem ansvarlige for deres handlinger.

Vi beder dig om at sikre, at de største forurenere betaler for den grønne omstilling i Danmark og samtidig støtter de fattigste i verden, så de kan genopbygge deres samfund og liv på trods af tørke og oversvømmelser og andre af klimakrisens konsekvenser.

Hvordan skaber vi en klimaretfærdig verden?

I årtier har verdens største forurenere unddraget sig ansvaret for de skader på klimaet, som de har forvoldt, og i stedet øget deres rigdom, mens klimakrisen er blevet værre og værre.

Retfærdig beskatning kan mobilisere betydelige midler. Så hvorfor ikke prioritere bæredygtig transport frem for forurenende flyselskaber? Fremme ren energi frem for fossil afhængighed? Sikre, at fordelene ved en grøn økonomi kommer dem til gode, der er hårdest ramt af klimaforandringerne?

Sådanne omprioriteringer vil hjælpe Danmark og være en model, som andre lande kunne følge.

Vores krav

Det er på tide, at de største forurenere i Danmark og resten af verden står til ansvar for den klimakrise, de har skabt. Vi kan ikke vente længere.

Derfor kræver Oxfam Danmark, at de rigeste og største forurenere beskattes, og at pengene bruges på at støtte de samfund, der er mest påvirket af klimakrisen, og på at investere i en retfærdig, grøn omstilling i Danmark. Konkret anbefaler Oxfam:

  • En skat på formuer over 35 mio. kr. og forurenende investeringer
  • En skat på investeringer i fossile industrier
  • En afgift på shipping, som står for 3 % af verdens CO2 udledning
  • En afgift på privat fly
  • En skat på overnormal profit på klimaødelæggende virksomheder
Hvordan hjælper det mennesker ramt af klimaforandringer?

Globalt bor over 3.3 milliarder mennesker i områder, der er hårdt ramt af voldsomt vejr som stigende havniveau, stormfloder og tørke. Fælles for disse mennesker er, at de stort set ikke har bidraget til klimakrisen.

Det har til gengæld klodens største forurenere, de fossile virksomheder og de ultrarige. Til eksempel udleder en af Danmarks rigeste i gennemsnit over 64 ton CO2 årligt i forhold til 4,8 ton CO2 fra en af Danmarks fattigste. Til sammenligning udleder en gennemsnitlig person i Ghana blot 0,73 ton CO2 årligt.

På COP27 i Egypten i 2022 blev det besluttet at etablere en fond, som skal hjælpe de mest udsatte lande og deres befolkninger økonomisk med at forebygge og genopbygge efter klimarelaterede tab og skader – en fond, som Danmark har sagt, at vi vil bidrage til, men som der stadig ingen penge findes i. Derfor presser vi på for, at regeringen indfrier sine løfter og opruster den stadig tomme klimafond for tab og skader.

Vi i Oxfam mener, at de største forurenere skal stilles til ansvar og i højere grad bidrage til at skabe bæredygtige klimaløsninger. For Danmark betyder det at omdirigere ressourcer fra fossile virksomheder og sikre, at de ultrarige betaler deres andel.

Konsekvente beslutninger i Danmark vil sende et klart budskab til de største forurenere og rykke os tættere på global klimaretfærdighed.